Thomas Sériès

VITROLLES OFFICES

This is a design for a small office building extension to an existing Jean Prouvé building located in the south of France.

An engineer, architect, metal-worker and designer, Prouvé introduced technological advancements in fabrication to the construction of architecture. For the design of a new adjacent office building, the same criteria of economy, flexibility and material efficiency were explored as inspirations for design.

Constraints such as budget, space requirements, and possible future programmatic variation called for an exploration of the building skin. Various screens were tested for their structural and daylighting qualities. The flexibility of the open plan would allow the structure to be easily adapted to residential use.

The repeated arches act as a simplified form to easily suggest or emulate the effect of a pine forest canopy similar to that surrounding the Fondation Maeght in Saint-Paul de Vence. Cost and aesthetic, normally acting in opposition to each other, are able to become singular in an emulation of Prouvé's process.

The resulting design aims to stand complimentary to, not in contrast to, the existing building, emulating Prouvé's process in order to marry style and economy.

"Il peut venir à l'esprit du designer de faire un design qui puisse libérer autour de lui des énergies créatives, suggérer des possibilités,
ouvrir des consciences, ramener les pieds sur la planète, prendre des mesures, trouver des références..."

"IT MAY COME TO MIND TO THE DESIGNER TO MAKE A DESIGN THAT CAN RELEASE AROUND HIM CREATIVE ENERGIES, SUGGEST POSSIBILITIES, OPEN MINDS, TAKE ACTION, FIND REFERENCES..."
Ettore Sottsass